Πρώτα όμως θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη ορισμένες παραμέτρους επιλέγοντας την κατάλληλη θέση και το είδος της κατασκευής που ταιριάζει στο στυλ του κήπου σας, τις προσωπικές σας ανάγκες, τη φροντίδα που μπορείτε να διαθέσετε και φυσικά το κόστος που αντέχει ο προϋπολογισμός σας.
Η κατάλληλη θέση
Η κατάλληλη θέση για έναν υδρόκηπο δεν είναι κάτω από δέντρα επίσης, καθώς δεν αντέχει τη μόνιμη σκιά, αλλά ούτε και τη διαρκή έκθεση στον ήλιο. Η ιδανική θέση θα πρέπει να έχει ηλιοφάνεια 5-6 ώρες την ημέρα και να μην είναι εκτεθειμένη στους βοριάδες και τους βορειοδυτικούς ανέμους.
Το μέγεθος και το σχήμα της λίμνης που θα φτιάξετε εξαρτάται από το προσωπικό σας γούστο, αλλά και από τον υπόλοιπο κήπο μέσα στον οποίο θα πρέπει να ταιριάξει αρμονικά.
Το στυλ του κήπου σας
Εκτός από τη θέση, το μέγεθος, το σχήμα και τα προσωπικά κριτήρια, κατά το σχεδιασμό του υδρόκηπου θα χρειαστεί να λάβετε υπόψη και το στυλ του κήπου. Μια αυστηρά τετραγωνισμένη δεξαμενή δεν ταιριάζει απαραίτητα σε έναν εξοχικό κήπο, ενώ μια μικρή διακοσμητική λιμνούλα δείχνει μάλλον ξεκάρφωτη σε έναν μοντέρνο κήπο.
Και μην ξεχνάτε: Παν μέτρον άριστον! Αποφύγετε να συνδυάσετε μεταξύ τους διαφορετικά στυλ κήπων, όπως π.χ. έναν ασιατικό με έναν χωριάτικο κήπο, καθώς το αποτέλεσμα μπορεί να καταλήξει σε παραφωνία.
Η φροντίδα
Μολονότι κάθε υδρόκηπος χρειάζεται τη φροντίδα του, αν τηρήσετε τις τεχνικές προδιαγραφές κατά την κατασκευή και τοποθέτηση και ακολουθήσετε τις σωστές οδηγίες και συγκεκριμένο πλάνο εργασίας, η συντήρησή θα είναι μάλλον εύκολη και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Οπωσδήποτε θα πρέπει να έχει υπόψη ότι σε έναν υδάτινο κήπο λαμβάνουν χώρα πολλές βιολογικές διεργασίες, οι οποίες βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους, προκειμένου το υδάτινο οικοσύστημα να διατηρεί την καλή λειτουργία του. Αποφεύγουμε την ανάπτυξη αλγών που μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή νέκρωση του υδρόκηπου, προσέχοντας να μην έχουμε μεγάλο αριθμό ψαριών στη λίμνη μας, να μην εκτίθεται πολλές ώρες στον ήλιο, το μαυρόχωμα να μην καταλήξει στη λίμνη όπως και τα λιπάσματα από τον υπόλοιπο κήπο και να μην έχουμε συγκέντρωση μεγάλου αριθμού φύλλων.
Το είδος της κατασκευής
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κατασκευάσουμε ένα τέτοιο περιβάλλον. Διαλέγουμε τον κατάλληλο ανάλογα με τις ανάγκες μας. Ένας τρόπος είναι οι προκατασκευασμένες/έτοιμες λεκάνες. Είναι ιδανικές για μικρές λίμνες, οικονομικές και δεν είναι αρκετά δύσκολες στην τοποθέτησή τους. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η εκσκαφή να γίνει με ακρίβεια για να μην υπάρξουν ρωγμές . Ωστόσο για να ήμαστε σίγουροι για τυχόν ρωγμές καλό είναι να τοποθετήσουμε πάνω από την έτοιμη λεκάνη φύλλο επένδυσης. Επίσης τέτοιου είδους κατασκευές δεν προσφέρουν αρκετό βάθος για να φιλοξενήσουν ψάρια.
Άλλος τρόπος κατασκευής λίμνης είναι το φύλλο επένδυσης. Αφού σκάψουμε το βάθος και δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε τοποθετούμε το φύλλο επένδυσης, το οποίο έχει ευελιξία στις διαστάσεις, είναι εύκολο στην τοποθέτησή του και υπάρχει σε αρκετά χρώματα.
Και τέλος υπάρχει και η λίμνη από μπετόν όπου η λεκάνη κατασκευάζεται από χυτό μπετόν. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής αλλά έχει και μειονεκτήματα όπως το υψηλό κόστος και το χειμώνα αυτές οι λίμνες πρέπει να σκεπάζονται ή να θερμαίνονται.
Σε κάθε περίπτωση για να αποτραπεί η υπερχείλιση του νερού γύρω από την λίμνη καλό είναι να κατασκευάσουμε αυλάκι.
Αφού έχουμε επιλέξει έναν από τους παραπάνω τρόπους για την κατασκευή της λίμνης και έχουμε έτοιμη την λεκάνη μας τοποθετούμε στο βάθος της λίμνης χώμα και έπειτα επιλέγουμε τα φυτά μας. Μπορούμε να τοποθετήσουμε διάφορες πόες όπως Κύπερο (Cyperus), Σαγιτάρια (Sagittaria), Ποντεδέρια (Pontederia). Στην παρόχθια ζώνη μπορούμε να φυτέψουμε διάφορα υδρόφυτα όπως : νούφαρα (Nymphaea) – Κίτρινο νούφαρο (Nymphoides peltata) – Λευκό νούφαρο (Nymphaea alba), Λυσιμάχια (Lysimachia punctata), Βατραχόχορτο (Lumnium natans), Λιβανόχορτο (Ajuga reptans), Αχίλλεια (Achillea ptarmica), Φτέρη (Dryopoteris filix – mas).
Στην βαλτώδη και ζώνη βαθέων υδάτων μπορούμε να φυτέψουμε τα εξής: Λύθρο (Lythrum salicaria), Κατιφές των βάλτων (Caltha palustris), Ίριδα (Iris sibirica), Μη –με – λησμόνει του βάλτου (Myostis palustris), Ποταμόχορτο (Potamogeton), Κερατόχορτο (Ceratophyllum submersum), Υδροχαρίς (Hydrocaris morsus – ranae), Ελαιοχαρίς (Eleocharis acicularis), Νεροβιολέτα (Holltonia polustris) κ.α.
Άλλη κατηγορία υδρόκηπου μπορούν να αποτελέσουν και οι βάλτοι. Αν θέλουμε λοιπόν να κατασκευάσουμε έναν βάλτο στο σπίτι μας πρέπει να προσέξουμε το χώμα να είναι αλίπαντο τυρφώδες ή άλλο ειδικό φυτευτικό χώμα. Ένας βάλτος κυρίως αποτελείται από σαρκοφάγα μερικά από αυτά μπορεί να είναι η Ουτρικουλάρια (Uticularia vulgaris) , Διωναία η μυγοπαγίδα (Dionaea muscipula), Δρωσερά η νηματώδης (Drosera glanduligera) κ.α.
Τελευταία είναι της μόδας και ο υδρόκηπος μινιατούρα.
Μπορεί να αποτελείται από μικρές εστίες νερού μέσα σε καλάθια, φυτοδοχεία, ξύλινα βαρέλια και γλάστρες από τερακότα κ.α. επενδυμένα στο εσωτερικό τους με εύκαμπτο πλαστικό φύλλο. Μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε θελήσουμε ακόμα και σε βεράντες. Ως υπόστρωμα για τα φυτά προτιμάμε άργιλο ή ειδικό χώμα για λίμνες. Τέλος για να ρίξουμε την θερμοκρασία από τις γλάστρες ή τα βαρέλια ή ότι έχουμε επιλέξει να έχουμε μέσα τον μίνι υδρόκηπό μας κάποια εφυδατικά φυτά όπως τα νούφαρα και τα επιπλέοντα φυτά όπως η υδρόβια φτέρη και το μαρούλι του νερού είναι κατάλληλα.
Πηγή: http://idrokipi.blogspot.gr/, http://www.gardenmagazine.gr
Comments: 2
Leave a comment
Your Name:Your Comment: Note: HTML is not translated!
Enter the code in the box below: