Σπανάκι

Σπανάκι

Το σπανάκι καλλιεργείται ως χειμερινό λαχανικό και αναπτύσσεται συνήθως αρχές της άνοιξης. Το ψυχρό κλίμα ευνοεί την ανά­πτυξη του. Γενικά η περί­ο­δος σπο­ράς του σπα­να­κιού είναι από τα μέσα Αυγού­στου μέχρι τα μέσα Φεβρουα­ρίου και μπο­ρούμε να έχουμε ακόμα και δύο σπο­ρές σε μια σαιζόν. Ωστόσο υπάρχουν και καλοκαιρινές καλλιέργειες, συνήθως ξηρικές. Το σπα­νάκι μπο­ρεί επίσης να φυτευ­τεί σε υψω­μένα παρ­τέ­ρια, αλλά και σε μικρά θερ­μο­κή­πια για χει­με­ρινή κατανάλωση.Το έδα­φος πρέ­πει να είναι υγρό, ειδικά όταν το σπα­νάκι είναι μικρό.

Σπέρνουμε 12 - 15 σπόρους ανά 30 εκατ.σε σειρές με απόσταση επίσης 30 εκατ. μεταξύ τους. Το σπα­νάκι μεγα­λώ­νει καλύ­τερα όπου υπάρ­χει αρκετή υγρα­σία και ένα γόνιμο έδα­φος με καλή απο­στράγ­γιση. Κάτω από αυτές τις συν­θή­κες, δεν χρειά­ζε­ται κατά κανόνα κάποιο λίπα­σμα. Αν δια­πι­στώ­σετε πως η ανά­πτυξη είναι αργή ή τα φυτά έχουν ένα ανοι­χτό πρά­σινο χρώμα, τότε ρίξτε τους περι­με­τρικά αζω­τούχο λίπασμα.

Το σπα­νάκι αντέ­χει αρκετά σε ακραίες θερ­μο­κρα­σίες. Οι ιδα­νι­κές θερ­μο­κρα­σίες για να ανα­πτυ­χθεί είναι 5 με 24 βαθ­μοί Κελ­σίου. Το σπα­νάκι αντέ­χει στην παγω­νιά και δεν παθαί­νει ζημιά μέχρι τους –10 βαθ­μούς Κελσίου.

Η συγκο­μιδή γίνε­ται περί­που 6 εβδο­μά­δες μετά τη σπορά.Το σπα­νάκι είναι πάντα καλύ­τε­ρης ποιό­τη­τας αν το κόψετε νωρίς. Δύο ή τρεις σπο­ρές σε μικρές σει­ρές μπο­ρούν να προ­σφέ­ρουν μια εκτε­τα­μένη συγκο­μιδή για μεγάλο χρο­νικό διά­στημα.

  • Για την καλλιέργεια απαιτούνται περίπου 2 κιλά σπόρου ανά στρέμμα.

Εξειδίκευση Αναζήτησης