Πεπόνι

Πεπόνι

Η πεπονιά είναι φυτό μονοετές, έρπον ή κάποιες φορές αναρριχώμενο και ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθοειδών. Ο καρπός του ξεχωρίζει για τη γλυκιά του γεύση και το δυνατό του άρωμα και διαφέρει, ανάλογα με την ποικιλία, ως προς το σχήμα, τον όγκο, το χρώμα της φλούδας και το χρώμα της σάρκας του.  Εκτός από τις επαγγελματικές καλλιέργειες που απαιτούν μεγάλες και ανοικτές εκτάσεις, το πεπόνι μπορεί να καλλιεργηθεί και από ερασιτέχνες, στον κήπο, στο μπόστάνι, ακόμα και στο μπαλκόνι.

Το πεπόνι φυτεύεται την άνοιξη μετά τις τελευταίες παγωνιές, δηλαδή Μάρτιο - Απρίλιο, ανάλογα με την περιοχή. Θέλει θέσεις ηλιόλουστες και έδαφος καλά αποστραγγιζόμενο με χώμα αφράτο, πλούσιο σε οργανικές ουσίες. Για τη φύτευση των σπόρων ανοίγουμε λάκκους βάθους και πλάτους 35-40 εκατ., κατά σειρές. Απόσταση μεταξύ των σειρών 1,5 - 2 μ. και απόσταση μεταξύ των λάκκων 1 - 1,20 μ, περίπου.  Μέσα σε κάθε λάκκο προσθέτουμε κοπριά χωνεμένη, την οποία ανακατεύουμε καλά με το χώμα και τοποθετούμε 3-5 σπόρους σκεπάζοντας σε βάθος 3-4 εκατ., το πολύ.  Οι αποστάσεις μεταξύ των σειρών και των φυτών μπορεί να είναι μικρότερες όταν πρόκειται για ερασιτεχνικές, οικιακές καλλιέργειες.

Το πεπόνι δεν θέλει πολύ νερό γι αυτό τα ποτίσματα είναι περιορισμένα, ιδιαίτερα μετά την καρποφορία. Η συγκομιδή γίνεται από τα μέσα του καλοκαιριού 3 έως και 5  μήνες περίπου μετά την σπορά, ανάλογα με την ποικιλία, όταν το χρώμα τους γίνεται κίτρινο και το άρωμά τους δυνατό. Μπορείτε να τα κόψετε και λίγο πρίν την τελική ωρίμανση, γιατί το πεπόνι είναι σαν τη μπανάνα, συνεχίζει να ωριμάζει και μετά τη συγκομιδή.

Μπορείτε να φυτέψετε πεπόνια μαζί με άλλα φυτά όπως φασόλια, καλαμπόκι ή καρπούζια, όχι όμως με κολοκύθια, γιατί διασταυρώνονται μ’ αυτά και εκφυλίζονται.

  • Φυτεύουμε 400-700 gr. σπόρου / στρέμμα (1 gr. = 30 σπόροι)

Εξειδίκευση Αναζήτησης