Τομάτα

Τομάτα

Η ντοματιά είναι ένα μονοετές φυτό με πολλές ποικιλίες και πολλά υβρίδια που εγγυώνται σταθερή ποιότητα και γεύση και αυξημένη παραγωγή.Υπάρχουν ντομάτες θερμοκηπίου (αναρριχώμενες) και υπαίθριες ντομάτες (ημιαναρριχώμενες και αυτοκλαδευόμενες). Οι αναρριχώμενες και οι ημιαναρριχώμενες χρειάζονται στήριξη, η οποία γίνεται είτε με σπάγκο  είτε με καλάμια όταν πρόκειται για υπαίθρια καλλιέργεια. Οι αυτοκλαδευόμενες τομάτες δεν χρειάζονται στήριξη διότι σταματούν μόνες του την ανάπτυξή τους προς τα πάνω.

Η καλλιέργεια με σπόρο γίνεται σε σπορείο το οποίο τοποθετείται σε μέρος φωτεινό που να μην πιάνει κρύο. Η σπορά γίνεται αρχές Απριλίου και η μεταφύτευση στην οριστική τους θέση γίνεται 1 - 2 μήνες μετά, σε σειρές με απόσταση 45-60 εκατ. μεταξύ των φυτών και 90-120 εκατ. μεταξύ των σειρών.

Η ντομάτα καλλιεργείται μαζί με σκόρδο, κατιφέ, κρεμμύδι, μαϊντανό, σχοινόπρασο, καπουτσίνο, καρότο, τσουκνίδα, βασιλικό, μέντα, μελλισόχορτο. Το καθένα από τα παραπάνω φυτά έχει και μία προστατευτική για την ντομάτα ιδιότητα απέναντι σε διάφορους εχθρούς, τη βοηθάει στις ασθένειες και συμβάλει στην ανάπτυξή της.
Δεν καλλιεργείται με πατάτες, μάραθο, καλαμπόκι, αγγούρι, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, γογγύλι, άνιθο. Οι ντομάτες δεν έχουν πρόβλημα να καλλιεργούνται στο ίδιο μέρος κάθε χρόνο.

Το πότισμα πρέπει να είναι συνεχές μέχρι την εμφάνιση του άνθους. Τότε μειώνουμε τη συχνότητα μέχρι να γίνει η καρπόδεση και όταν δούμε ότι η ντοματιά μας γέμισε με πράσινες ντομάτες, αρχίζουμε πάλι τα τακτικά ποτίσματα. Όταν οι ντομάτες γίνουν κόκκινες, τότε τις κόβουμε σταδιακά και είναι έτοιμες για κατανάλωση.

Όσον αφορά στη λίπανση της ντομάτας, ο φώσφορος είναι απαραίτητος στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας και ιδιαίτερα στην εποχή του σχηματισμού των ανθέων.
Το κάλιο είναι απαραίτητο στο δέσιμο και στην αύξηση του μεγέθους των καρπών και στην αντιμετώπιση ασθενειών Το μαγνήσιο είναι επίσης απαραίτητο για την αυξημένη απόδοση της παραγωγής και την υψηλή ποιότητα του καρπού.

Εξειδίκευση Αναζήτησης